2023-12-29
Η δευτερογενής αλατοποίηση αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία η καλλιεργούμενη γη γίνεται "αλατοποιημένη" λόγω παράλογων ανθρώπινων μέτρων καλλιέργειας και άρδευσης, καθώς και αλλαγών στη βλάστηση.
Τα αλκαλικά εδάφη χωρίζονται σε δύο είδη αλκαλικών εδαφών: αλκαλικά εδάφη και αλκαλικά εδάφη, αλκαλικά εδάφη και αλκαλικά εδάφη, με βάση την περιεκτικότητα σε αλάτι και την τιμή pH του εδάφους.θειικό οξύ, και ανθρακικό αλάτι) συσσωρεύονται σε υπερβολική ποσότητα στην επιφάνεια του εδάφους, και εάν η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υπερβολικά υψηλή, πρόκειται για αλμυρό έδαφος και αλμυρό έδαφος.αλλά όταν τα προσρροφημένα ιόντα νατρίου στα κολοειδή του εδάφους υπερβαίνουν μια ορισμένη ποσότητα και η τιμή pH υπερβαίνει το 8.5Στην πραγματικότητα, το αλκαλικό έδαφος και το αλκαλικό έδαφος συνυπάρχουν στη γεωργική παραγωγή, που αναφέρεται συνήθως ως αλκαλικό έδαφος.Η αλατισμός συμβαίνει όταν η περιεκτικότητα σε αλάτι στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους (0-20cm) υπερβαίνει το 00,1% και το pH είναι μεγαλύτερο από 7.5. Με την αύξηση της αλατότητας και της τιμής pH, η επιφάνεια του εδάφους θα παρουσιάζει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως "πράσινο", "λευκό" και "κόκκινο"."Λευκό" αναφέρεται στην συσσώρευση ενός στρώματος αλμυρού πάγου στην επιφάνεια, ενώ το "κόκκινο" αναφέρεται στην εμφάνιση "ιώδικων φυκιών" στο έδαφος, το οποίο είναι ένα δείκτη φυτών αλκαλικής αλυσίδας.που φτάνει περίπου το 00,5%, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση της απόδοσης
Η εμφάνιση των τριών παραπάνω φαινομένων δείχνει ότι το έδαφος έχει γίνει αλκαλικό και η μείωση της παραγωγής φτάνει γενικά το 20%.
Μετά την αλατοποίηση του εδάφους, εκδηλώνεται ως δομική βλάβη του εδάφους, κολλώδης συμπίεση, μειωμένη εξαερισμός και διαπερατότητα και αργή διείσδυση νερού.
Μέτρα πρόληψης και ελέγχου της δευτερογενούς αλατισμού στα θερμοκήπια
ΕπενδύσειςΕπιστημονική γονιμοποίηση
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία γονιμοποίησης φόρμουλας, άζωτο, φωσφόρο, κάλιο,και τα ιχνοστοιχεία είναι εύλογα αναλογικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις λιπασμάτων των διαφόρων καλλιεργειών και των συνθηκών θρεπτικών συστατικών του εδάφουςΗ εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων, ιδίως βιοοργανικών λιπασμάτων που παράγονται από πρώτες ύλες υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα,ή ο συνδυασμός μικροβιακών παραγόντων μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματαΠροώθηση της ολοκληρωμένης τεχνολογίας νερού και λιπασμάτων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας χρήσης λιπασμάτων και μείωση της συσσώρευσης αλατιού στο επιφανειακό έδαφος.
(2)Απομάκρυνση και πλύση μεμβράνης
Σύμφωνα με την αρχή "το αλάτι έρχεται με το νερό, το αλάτι πηγαίνει με το νερό", χρησιμοποιήστε το καλοκαίρι για να αφαιρέσετε το φιλμ, πλύνετε με βαριά βροχή ή ποτίζετε με μεγάλες ποσότητες νερού,με βάθος 5-7cm, βουτήξτε για 3-5 ημέρες και επαναλάβετε 2-3 φορές.
(3)Προετοιμασία εδάφους
Κατά την εφαρμογή αλκαλικών τροπολογιών εδάφους, είναι καλύτερο να επιλέγονται πολυλειτουργικές αλκαλικές τροπολογίες εδάφους που μπορούν να αυξήσουν την οργανική ύλη του εδάφους, να ρυθμίσουν το pH του εδάφους, να μειώσουν τη αλατότητα του εδάφους,και περιέχουν ανθεκτικούς στο αλάτι μικροοργανισμούς.
ΕπενδύσειςΒαθιά οργή και βαθιά οργή
Το τακτικό βαθύ όργωμα και το όργωμα μπορούν να χαλαρώσουν το συμπιεσμένο έδαφος στα βαθιά στρώματα των θερμοκηπίων λαχανικών, να αυξήσουν τον αερισμό του εδάφους,και βελτιώσει το ποσοστό αξιοποίησης των θρεπτικών ουσιών στα βαθιά στρώματα του εδάφους.
(5)Βιολογική αφαλάτωση
Η φύτευση καλλιέργειας ταχείας ανάπτυξης λαχανικών ή πράσινης κοπριάς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σε θερμοκήπιο μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά από το κήπο λαχανικών,με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης της περιεκτικότητας του εδάφους σε αλάτι.
(6)Στροφή καλλιεργειών
Επιλέξτε λαχανικά από διαφορετικές οικογένειες και γένη για περιστροφή για την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από το έδαφος.Υιοθέτηση μεθόδου περιστροφής βαθειών ριζών και ρηχών ριζών για την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών του εδάφους στο ίδιο στρώμα εδάφους.
(7)Καλύπτωση από πλαστική ταινία
Με την κάλυψη με πλαστική ταινία, μειώνεται η εξάτμιση της υγρασίας του εδάφους, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα του εδάφους σε αλάτι.
Μας στείλετε την έρευνά σας άμεσα σε